Articole

Vrei sa stii cum sa mananaci sanatos?
Aprilie, 2017

Mi-ar placea sa va pot spune ca s-a descoperit aceea “MINUNE” care sa ne permita sa mancam orice, oricat si la orice ora, fara sa castigam kilograme in plus, sa putem ramane supli, debordand de energie. Insa nu va pot spne inca asta!

Regimul miracol nu exista, dupa cum nici pastile sau ceaiuri miracol.

Cert e ca trebuie sa mancam sanatos, sa facem miscare in fiecare zi, sa avem masura in alegerea portiilor, sa avem cat mai multe proiecte, sa avem cat mai multi prieteni cu care sa conversam indelung pentru a ne mai deturna mintea de la mancare.

Revenind la ce e de facut concret, trebuie sa luam din moda, pentru ca si la acest capitol sint diverse mode, ce ni se potriveste. In zilele nostre, stiinta avanseaza si o data cu ea si confuziile in materie de mancat sanatos.

Dincolo de toate exista si consens si anume – multe legume si fructe, fara alcool in exces si fara rontaieli intre mese.

Studiile ne indica nu doar ce nu avem voie, ne si recomanda cateva:

  • Legume si fructe zilnic 600-900 g
  • Grasimi omega - 3
  • Ceai verde
  • Curcuma –principalul ingredient din sosul de curry

Eu cred ca ar fi bine sa intelegem ca - prosperitatea la acest nivel nu inseamna sa discuiti mereu despre ce mancam si ce nu mancam ci sa stam de vorba cu un nutritionist inspirat care sa gaseasca solutii asortate stilului nostru.

Daca reusim sa avem un program mai ordonat de masa, daca ne hidratam cum trebuie, daca renutam la obiceiurile nesanatoase, daca nu ni se mai pare o corvoada mersul pe jos – atunci toate aceste reusite se vor revela in felul nostru de a fi, de a ne misca, si mai ales, de a ne simti.

Ce inseamna o alimentatie sanatoasa?

Inseamna ca pentru a obtine un aport de componente functionale active ar fi inspirat sa consumam minim 50 % din alimente crude, neprocesate.

Inventati sosuri pentru a spori atractivitatea consumului de legume si fructe crude. Daca totusi le gatiti, faceti-o simplu si cu atentie fara sa ignorati ce anume va place!

Ar fi bine sa putem inlocui cerealele care contin extrem de mult zahar cu cerealele integrale, care contin glucide complexe si ne confera o livrare constanta de energie, nu rapid utilizabila ca in cazul celor cu adaos de zahar.

Ar fi bine sa alegem orezul integral si nu cel extrem de rafinat, fara nici o valoare nutritiva, in schimb bogat caloric.

Ar fi bine sa mancam simplu si in acelasi timp rafinat.

Simplu, adica cat mai putin procesat si rafinat adica, combinatii insolite in cantitati adecvate.


Sindromul metabolic, o amenintare la adresa sanatatii umane
Martie, 2017

In fiecare an, in intreaga lume mor 17 miloane de oameni prin accidente cardiovasculare. Asistam la o adevarata epidemie de obezitate si diabet – in anul 2003, 1,1 miloane din populatia globului erau supraponderali si obezi. Frecventa diabetului este intr-o continua crestere. Ne asteptam ca in anul 20025 sa sufere de diabet 33 de milioane de persoane.

Explicatia acestui fenomen exploziv pare sa fie asa numitul “Sindrom metabolic”-S.M. sau sindromul de aglomerare a factorilor de risc cardiovascular ce rezulta din marile schimbari de stil de viata ce au survenit in ultimul secol.

Rezultate recente ale studiilor, atrag atentia asupra legaturi dintre S.M. si riscul de imbolnavire si deces prin boala cardiovasculara.

Dar ce este sindromul metabolic?

Este o tulburare complexa a metabolismului energetic ce se manifesta pe mai multe linii:

  • la nivelul metabolismului grasimilor prin obezitate si dislipidemie
  • la nivelul metabolismului glucidic prin modificari ale tolerantei la glucoza si prin diabet
  • la nivelul metabolismului protidic prin hiperuricemie

La acestea se asociaza hipertensiunea arteriala, tendinta de tromboze, la inflamatii, pierderea de albumina prin urina. Si nu in ultimul rand, un element important, ce se vede cu ochiul liber, si nu necesita investigatii de laborator, este abdomenul proeminent al acestor pacienti datorita depunerii de tesut gras.

REAVEN a descris prima data acest sindrom in 1988 si a emis ipoteza, indrazneata, la vremea aceea, conform careia intre diabet, dislipidemie, obezitate, hipertensiune, ar exista o legatura fiziopatologica, reprezentata de rezistenta la insulina si hiperinsulinismul compensator.

Pe scurt, insulina nu mai este eficienta, ceea ce determina acumularea glucozei in sange sau cresterea glicemiei. Organismul compenseaza acest neajuns prin amplificarea secretiei de insulina. Dar aceasta activitate crescuta, duce cu timpul la epuizarea pancreasului ce secreta insulina si instalarea diabetului.

Persoanele cu S.M. au, dupa cum am spus, un aspect specific, si pot fi lesne recunoscute – tesut adipos depus in exces pe abdomen. Cu ajutorul centrimetrului putem identifica persoanele cu risc crescut:

  • o circumferinta abdominala mai mare de 94 cm pentru barbati si de 80 cm pentru femei

Conform protocoalelor de ultima ora, expertii recomanda valorii si mai mici – a nu se depasi 90 cm, indiferent de sex.

Pacientii care au acest prim criteriu de diagnostic, pot avea foarte probabil si alte anormalitati ce pot fi detectate la examenele biologice de rutina:

  • valori crescute ale colesterolului total, al LDL colest.
  • valori crescute ale TG
  • valori crescute ale glicemiei
  • valori crescute ale acidului uric
  • valori crescute ale tensiunii arteriale
  • valori scazute ale HDL colest.

Toate aceste anormalitati chiar daca depasesc cu putin valorile normale se insumeaza si determina prin efect sinergic formarea si amplificarea placilor de aterom la nivelul peretului arterial.

Iata de ce S.M. a mai fost numit si sindromul aterogen sau qvartetul ucigas.

Faptul ca adeseori o singura componenta a SM este vizibila, de pilda, colesterolul crescut sau glicemia, iar celelalte raman ...asimptomatice, insidioase, a dus la o comparatie a SM cu un iceberg – pare mic si totusi e mare.

Toate componentele “necunoscute” actioneaza cu mult inaintea aparitiei simtomelor si de aceea trebuie cautate in mod activ depistate si tratate riguros.

In practica medicala, singura masurare a circumferintei taliei si determinarile de labarotor ale pacientilor susceptibili ar putea constitui un instrument simplu si necostisitor in identificarea pacientilor cu S.M.

In SUA au sindrom metabolic 40% din populatia de peste 50 de ani, iar in Europa 30%.

Iata ca ne aflam in fata unei probleme majore de sanatate publica cu impact deosebit asupra sanatatii.

Primii carora le recomandam sa-si faca analizele sunt barbatii care au o tale peste 94 cm si femeile cu talia peste 80 cm.

Cum prevenim acest sindrom ucigas?

Tinand cont de modificarile de stil de viata survenite in societatea industrializata si informatizata este deosebit de important sa schimbam si noi ceva in stilul de viata:

  • sa scadem aportul caloric din alimentatia de zi cu zi
  • sa ne miscam mai mult
  • sa micsoram consumul de grasimi, dulciuri concentrate, bauturi racoritoare indulcite cu zahar, paine
  • sa crestem consumul de legume, fructe, peste si de ce nu, sa reinvatam mersul cu bicicleta, sau pe jos!

Barbatii slabesc mai usor decat femeile?!
Februarie, 2017

Iata o intrebare legitima, pe care, nu de putine ori ne-o punem.

Raspunsul il vom afla, nu stiu, insa, daca aflandu-l, lucrurile se schimba, in sensul in care ele devin mai simple, mai clare mai usor de abordat.

Un lucru sigur e cert si anume ca majoritatea adultilor isi mentin greutatea corporala datorita unui sistem complex de mecanisme neuro-hormonale si biochimice care regleaza echilibrul dintre aportul si consumul energetic.

Aceste mecanisme, dintre care multe sint inca incomplet elucidate, determina fluctuatii excesive ale greutatii corporale. Dintre ecestea, cel mai frecvent intalnite sint supraponderea si obezitatea.

Cand apare un dezechilibru intre aportul si consumul energetic, cauzat fie de un aport caloric excesiv, fie de reducerea activitatii fizice, atunci ne confruntam cu excesul de tesut adipos. Distributia lui variaza in functie de activitatea unor hormoni.

La domni excesul de tesut adipos, sinonim cu “celebra burta “, este pe de-o parte determinat de excesul de alimente si alcool (polifagie), pe de-alta, de activitatea testosteronului, care depoziteaza grasimea in partea superioara a corpului.

La doamne, estrogenii, responsabili de atatea lucruri bune - gratie, feminitate, catifelarea pielii - depun grasimea in partea inferioara a corpului (coapse, fese si gambe).

Revenind la titlu - de ce barbatii slabesc mai usor ? Raspunsul e : estrogenii au un efect de inmultire a celulelor grase mai accentuat comparativ cu testosteronul, de aici tendinta doamnelor de a se ingrasa.

Structural, barbatii au o masa musculara mai mare de cat femeile, ceea ce duce la o crestere cu 5 -10% a arderilor metabolice.

Studii recente au demonstrat ca, tesutul adipos, nu este doar un simplu ‘rezervor energetic’ ci, el insusi indeplineste si o functie endocrina, prin secretia diversilor hormoni. Unul dintre ei este LEPTINA – hormonul satietatii, a carei concentratie in sange, este strans corelata cu cresterea in greutate.

S-a constatat ca aceasta are o concentratie mai mare la femei comparativ cu barbatii.

Dincolo de diferentele de structura intre cele doua sexe, ramane valabil ca ar trebui sa ne preocupam cu totii de o alimentatie sanatoasa, variata si echilibrata care adauga datelor genetice o bunastare fizica si psihica.

Ce inseamna o alimentatie sanatoasa?

Inseamna ca pentru a obtine un aport de componente functionale active ar fi inspirat sa consumam minim 50 % din alimente crude, neprocesate.

Inventati sosuri pentru a spori atractivitatea consumului de legume si fructe crude. Daca totusi le gatiti, faceti-o simplu si cu atentie fara sa ignorati ce anume va place!

Ar fi bine sa putem inlocui cerealele care contin extrem de mult zahar cu cerealele integrale, care contin glucide complexe si ne confera o livrare constanta de energie, nu rapid utilizabila ca in cazul celor cu adaos de zahar.

Ar fi bine sa alegem orezul integral si nu cel extrem de rafinat, fara nici o valoare nutritiva, in schimb bogat caloric.

Ar fi bine sa mancam simplu si in acelasi timp rafinat.

Simplu, adica cat mai putin procesat si rafinat adica, combinatii insolite in cantitati adecvate.


Stil de viata sanatos - Alimente de protectie
Ianuarie, 2017

Plecand de la premisa ca “genele incarca arma, iar stilul de viata apasa pe tragaci”, iata cateva argumente elocvente in favoarea unui stil de viata sanatos si echilibrat.

Pe langa exercitiul fizic, o dieta adecvata, bogata in principii nutritive, care sa furnizeze o livrare constanta de energie, reprezinta ceea ce numim, abstract si utopic uneori, un stil de viata sanogen.

Iata cateva alimente remarcabile din punct de vedere al continutului nutritiv:

  • AVOCADO - ar trebui sa fie present in alimentatia noastra frecvent deoarece contine o bogatie de 14 minerale, cu rol in reglarea functiilor organismului, se remarca printr-un continit mare de fier si cupru, elemente esentiale in hematopoieza, prevenind astfel anemia – una dintre cele mai frecvente cauze ale oboselii. Avocado reprezinta si o sursa importanta de grasimi nesaturate, in special acid oleic(8g/100g), pentru care e indicat in profilaxia afectunilor cardiovasculare. Retineti, deci, acest fruct pentru acel minunat cockteil de vitamine si minerale, care confera vitalitate si buna dispozitie.
  • NUCILE - au un continut atat de dens in principii nutritive si o densitate energetica atat de mare incat reprezinta o minunata sursa de energie si o o sursa importanta de proteine cu o mare biodisponibilitate. Tuturor acestor beneficii li se alatura micronutrienti importanti-vitamina A, B, C, E si oligoelementele seleniu si mangan. Ultimele studii demonstreaza ca nucile au efecte benefice asupra concentratiei colesterolului sanguin, conducand la o scadere a LDL-“colesterolul rau”.
  • CEAIUL VERDE - se remarca printr-o seama de virtuti pentru care merita sa-l avem in vedere si mai mult decat atat, sa faca parte din ratia de bauturi zilnice (2 cesti/zi). Continutul in flavonoide (cele mai importante fiind catechinele) cu rol antioxidant redutabil, ii confera o serie de beneficii: imbunatateste functia endoteliala, protectie cardiovasculara, inhiba agregarea plachetara, proprietati antibacteriene. Studiile arata o corelatie pozitiva intre consumul de ceai verde si profilaxia bolilor degenerative (afectiuni ca Parkinson, Alzheimer)
  • VISINELE - prezinta un continut important de melatonina cu efecte antioxidante, hipocolesterolemiante, anticancerigene, precum si substante fitochimice de genul pigmentilor antocianici cu rol important in mentinerea integritatii capilarelor si a intregului sistem circulator. Exista un sinergism intre aceste substante fitochimice si vitamina C, potentandu-se reciproc. Pentru pastrarea homeostaziei organismului ar fi indicat sa tinem cont de toate acestea si de inca multe altele.

Programeaza-te acum

Completati formularul de mai jos si vom raspunde in cel mai scurt timp

Nume si prenume:
Email:
Telefon:
Intrebarea dv.:
Ioana Mergeani

0724 733 268
consultatie@ioanamergeani.ro
Retele de socializare